kemana jua ku berlari.. langkah kaki ku tetap sama.. menghitung hari yg ditinggalkan.. segala pahit manis di belakang..

Check up - 36minggu

Semalam pegi checkup kat hospital Selayang
Pukul 7.45pagi dah terpacak beratur kat kaunter pendaftaran..
Lepas kaunter pendaftaran baru pegi ke kaunter klinik pakar O & G
Dapat nombor 21.. huhu
Kalau nak nombor sepuluh ke bawah kene beratur dari pukul 7 pagi kot
Tapi mata mama berat nak celik awal-awal sekarang ni
Lepas solat subuh kena rebahkan jugak badan..
Kalau tak alamatnya kepala jadi berat.. pening-pening sampai petang
Pastu nak marah semua orang and bad mood..
dari jadi hantu tak tentu arah.. baiklah tidokan diri.. sedap jugak :p

Minggu ni kandungan cecah 36 minggu
Uish!! semakin dekat dah
Perut dok la mengeras.. jarang sgt dapat tendangan kuat dari orang dalam
Ye la.. ruang dah sempit.. xde space nak angkat kaki tangan tinggi tinggi nak smash mama

Macam biasa.. lepas dapat nombor giliran, buat urine test & ambil tekanan darah & berat,
Semua normal.. berat mama???
Ringan je.. owh!! perasaan sangat kan.
Ringan 2kg dari minggu lepas (minggu lepas checkup kat KK baru 60kg)
Minggu ni jadi  58kg je. Mana p hilang berat 2kg tu?? Mama syak penimbang tu la yang tipu
Saja nak mama syok berat jadi kurang.. hew hew hew.. Feeling slim melim dari belakang..
Belah depan dan tepi xpayah review la kan..
Max weight masa preggy FH 62kg.. agaknya boleh cecah berat yang sama jugak kot nanti..
Lepas ambil tu mama p minum & makan kat kantin.
Kantin sekarang ni kureng best berbanding masa dok ulang check up ngandungkan FH dulu
Nak tunggu doktor lame lagi ni.. dalam pukul 10 baru dapat jumpa doktor.

Semuanya ok jugak..
Berat baby anggaran 2.85kg.. ni dah lebih berat dari FH masa lahirkan dia..
Kepala baby sejajar dengan kepala mama.. hew hew hew
Masuk ni dah 3bulan kepala anak mama ni kat atas je..
tanak turun-turun.. hai lah anak mama
so besar kemungkinan mama kena jalani pembedahan untuk birth baby
Mama tanya doc.. bila nak decide untuk c-sect atau normal birth
Doc cakap.. today!! pastu dia senyum.. mama pun senyum dalam kejutan
Hmmm.. semoga segalanya dipermudahkan..
Doc buat surat untuk masuk wad 31 August ni.. pastu 1 sept operate

Heh!! dalam hati serba celaru
Kejap macam best kejap macam tak best..
Best sebab debaran untuk tunggu baby baru akan berhenti hingga 1 sept je
Lepas tu dah boleh gomol-gomol baby :D
Tak payah berdebar sangat nak tunggu tanda bersalin bagai..
Tak best sebab ramai orang review bersalin secara pembedahan sangat tak bagus
Lagipun lahirkan FH setahun sembilan bulan lps pun secara operate.. baru je lagi (kate orang)
Tapi apa yang mama hadapi.. tak de la teruk pun bersalin secara pembedahan
Takde pun rasa ngilu-ngilu ke ape sampai sekarang ni.
Cumanya sekarang kadang-kadang gatal-gatal kat tempat luka tu..
lepas letak minyak angin gatal-gatal tu pun hilang..
Agaknya bila perut besar.. tempat luka pembedahan tu meregang.. sebab tulah gatal
Tapi kat surface lain takde gatal pun

Dulu masa birthkn FH mama ambil epidural.. orang kata nanti sakit pinggang
Eleh orang yg sentiasa beranak normal dan takde apa-apa bius pun sakit pinggang jugak..
Boleh tak.. tak nak jumpa orang, tanak ber FB tanak bersosial..
sebab nanti komen-komen negatif buat mama depress
Ada opismate cakap jumpa bidan soh pusing baby.. pastu ada soh minta air selusuh untuk mudahkan bersalin
Hmm.. dulu masa FH minum jugak air selusuh.. tatau berapa botol..
Aleh-aleh bukanya 2.5cm je max.. sehingga ke malam ke-2
Mujur epidural jadi penyelamat.. kalau tak meraung la 2malam 1hari masa kat spital dulu
Sampai doc decided u ni lama sangat sakit lebih 8jam, so kena operate
See senang..
Walaupun sakit tu tak terasa akibat otak ditipu oleh epidural..
Mama lalok je asyik tido

So sekarang ni.. belajar positifkan diri
Setiap orang ada bahagian masing-masing.
Mungkin ini jalan terbaik untuk mama.. memudahkan mama
Seiring doa setiap kali lepas solat untuk memudahkan mama bersalinkan zuriat mama
Terima kasih Ya Allah

Selain surat masuk wad, doc bagi ubat tambah darah
Hopefully HB mama meningkat masa nak operate
HB dah beberapa bulan takat 9++ je. Makin turun setiap bulan.
Yang tu rasanya tak leh nak buat apa kot.. walaupun makan macam-macam
Sebab mama adalah pembawa Thalasemia.. so mild anemia is normal.. (normal pada mama)

Pesanan untuk diri sendiri..
Sila positifkan diri, apa yang datang dan ditakdirkan itu adalah yang terbaik dari Allah
Hadapi dengan tenang

2 comments:

  1. Nanti leh baby celebrate birthday dgn abg hadif 2/9.. hihihih. moga selamat semuanya ye mama FH :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Wani.. terlrbih sehari dari abg Hadif :D

      Delete