kemana jua ku berlari.. langkah kaki ku tetap sama.. menghitung hari yg ditinggalkan.. segala pahit manis di belakang..

Hari lahir si dia

Harini 25 may 2015 ulangtahun hari lahir dia. 
Cinta hati saya. Ayah Faiz dan Firas. 
Semoga Allah memberkati usia yang semakin bertambah ini. 
Hari ahad jemput adik-adik hubby datang rumah. Makan makan simple je. Gambar kek pun tak sempat ambil. Hubby malu nak potong kek dia.. 
Kek beli kt groupon. Murah lh harganya untuk kek aiskrim camtu. Faiz pun suka makan.. 
Lepas orang dah balik sempatlah snap pic kek yang tinggal skit. Jadilah..  sebagai bahan bukti 


Mammamia kitkat ais krim kek.. alhamdulillah selamat masuk perut

nak jadi.chef

Minat dan hobi fh masih tak berubah . Cuma kat rumah  dah kurang sebab ayah ikat kerusi di kaki meja. Jadi fh dah tak leh masak kat dapur sebab ketinggian dia nak capai kuali dan segala maknenek tak dapat dibantu oleh kerusi yang telah diikat.. tapi itu semua tak membantutkan usaha murni untuk terus jadi tukang masak di suatu hari nanti.

 Jangan la p department dapur nih. Payah mama nak p jalan tempat lain. Part barang elektrik yang ada tekan2 macam periuk nasi, kipas. mesin basuh pun payah jugak nak keluar nanti.  Dia punya excited lebih dari tengok kedai mainan toy r us lagi.  Tp untung juga sebab kalau fh beli barang dapur mama pun boleh guna




Nota tazkirah Jumaat 22May 2015

 Org yg takhir kuar dari neraka..
Bukan org melayu.(bukan dari puak kita).keluar rentong.kulit hitamm..๐ŸŒŸ
๐Ÿ‘‰ALLAH suruh pegi mandi ke telaga kausar...
Setelah mandi Die kuar cantik kulit die licin dan tak nampak dah kesan2 rentong...❤
❤ALLAH suruh masuk pintu syurga..Allah khayalkan die mcm syurga penuh...die pon hampa nampak syurga penuh..die pon tak dpt masuk syurga
❤Allah tanya kamu nak ke mana..die ckp syurga penuh die ketuk pintu pon diorg tak endahkan.
❤.Allah tanye lagi ko nak kemana die ckp syurga penuh...kali ke 3 die pegi ke pintu syurga pon sama...
❤Last2 Allah bagi die syurga umpama 10 kali ganda dunia..❤❤.itu yg last keluar neraka.
๐Ÿ‘‰Amalam die hanyalah...masa hidup sekali je die penah sebut ALLAH ...tapi die xpenah syirikan Allah...
☝org yg terakhir masuk syurga pon Allah bagi 10 kali ganda dunia...bertapa Pemurah nya Allah...ttapi kita masa di dunia...banyak Alasan utk mengigati Nya....๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

๐Ÿ”ด 3 tanda kita dah banyak dosa...❔❔๐Ÿ“ข๐Ÿ“ข
1⃣Mula ambil ringan ttg ibadat..๐Ÿ˜”cth lewat2 kan solat...
2⃣rezeki xpenah cukup..ase sempit rezeki๐Ÿ˜”cth gaji beribu tapi asyik tak cukup...
3⃣benda yg halal ase xsedap...๐Ÿ˜”cth bini ada kat umh cari yg xhalal..minum benda yg haram..

Nota ini ditaip oleh Saira Sabrina Serif. Copy by me

Budak kecil yang berdikari

saya bancuh susu sendiri

cubaan membancuh susu sendiri, 
kalau dah fufu.. fufu.. tapi mama atau ayah masih dok buat kerja lain & tak pedulikan dia
FH dah faham kot
lalu tak nak menyusahkan mak bapaknya
 pergilah bancuh susu sendiri


kesian.. mama letih jadi saya bersihkan susu tumpah sendiri

Dah tumpah rasa bersalah agaknya
terus kutip susu tumpah sendiri
 
 
janganlah mama marah saya .. fuh! fuh!

kesian.. susah payah tu kutip pakai tangan.. pic ni ayah yang ambil..
mama? ntahnye waktu ni mama tengah berdengkur.. muahaha


Hari ibu saya

Tahun ni saya meraikan hari ibu bersama dua anak
Hubby belanja aiskrim baskin robin . Tq B...
Walaupun harganya boleh beli aiskrim lain satu bekas besar.. muahahaha
Dapat bunga daisy dari FH 
Bunga tu kitaorg lalu depan kedai Diomond, sales girls tu panggil FH soh ambil bunga 
pastu soh bagi mama..
so sweet.. 
Kalau tunggu ayahnya.. dapat bunga kobis ajelah..
Jadilah.. dapat jugak makan, berkhasiat, kenyang dan tak membazir

terima kasih ya Allah dengan segala anugerah yang tak ternilai. 
Kasih sayang dan kebahagian ini sukar untuk dituturkan dengan kata- kata

selamat hari ibu untuk mami saya. Dah setengah dozen cucu mami.. semoga Allah akan limpahkan kita sekeluarga dengan kasih sayangnya hingga syurga.

Buat mak mertua.. menantu hantu xde apa nak bagi sekadar doa iklas agar ma dan umi sentiasa diberkati dan dirahmati Allah

Lepas makan ais kacang dengan mami dan abah  @Kuala Kedah
Abah, Firas Afnan, Mami, Me & Faiz Hannan


Saya sayang kawan saya

assalamualaikum
terpanggil untuk mencoret di blog ni
tadi berkesempatan untuk melawat seorang kawan lama..
kami kenal sejak tingkatan 4, tapi bukan sekelas. cumanya satu sekolah
dalam aliran saya dan dia.. tak ramai perempuan, jadinya agak well known each other
lepas SPM saya tak pernah jumpa dia lagi.. hampir 20 tahun
hinggalah ada muka buku.. kembali bertaut ukhwah antara kami
si dia pun ada blog, saya silent reader je.. (saya memang silent reader semua blog) ai is pemalu
malu nak tegur-tegur orang, takut salah tulis atau salah tanya
nanti dia terkecil hati pulak atau tersentap
saya tak nak macamtu
Namun dalam silent reader dan silent stalker tu pun si dia unfreind dengan saya di muka buku
mungkin saya penyemak di muka buku dia??
Tapi saya tak pernah ambil hati, hinggalah ada berita di WA group kawan sekolah bagitau dia sakit
terima kasih lagi kepada teknologi WA sebab boleh announce benda penting camni
Ramai-ramai kengkawan boleh doakan dia dari jauh..
maka saya yang paling dekat dengan dia
haruslah saya jadi wakil kengkawan untuk jenguk mereka yang tak sihat ni
WA group ni orang-orang rapat dengan saya tak termasuk dia..

tadi masa makan tengahari saya bertemankan 2 orang kawan dari opis
melawat kawan sekolah saya ni
Saya belikan patung arnab comel untuk dia, nak beli buah dia tak boleh makan,
nak beli bunga tak tahan lama pulak..
Pada pendapat saya patung arnab tu at least boleh bagi anak dia main..huhu
Anak ke-2 dia hampir sebaya anak ke-2 saya
Waktu saya sampai mak dia dan anak kecil dia ada..
anak kecil tu memang tak boleh berpisah sebab masih menyusu badan, sangat terkesan di situ..
kalau saya di tempat dia, entah macam mana perasaan saya
anak kecil tu, siang malam memang turut berada di hospital bersama mummynya

Kawan saya ni kena stroke, walaupun dia bukan ada penyakit darah tinggi
Sakit tu menyebabkan saraf suara dia terkesan. jadinya dia berbicara tanpa suara.
Sedaya mungkin cuba bagitahu saya apa yang perlu
sedaya mungkin juga berbahasa dengan saya.. Alhamdulilah.. Dia seorang yang kuat,
beberapa hari lepas dia lumpuh sebelah badan
tapinya selepas dua hari dah boleh bergerak semula. Syukur ya Allah
Kata doktor mungkin dia perlukan terapi selama 3 bulan..
Saya doakan yang terbaik buatnya dan seluruh ahli keluarga

mengikut cerita ibunya, tiada yang pelik berlaku, dia pula seorang yg sihat
dia sedang menyusukan anak ketika tu
lepas menyusu terus kejang dan tak boleh bangun.. hingga dibawa ke hospital
tapi dia bagitahu saya sebelum tu dia terasa pening dan sakit kepala dah 3minggu,
so watch out guys!! kalau-kalau sakit kepala ke stress
release it, jangan sampai masuk hospital..

Saya sayang kawan saya.. saya doakan semua yang saya dampingi dirahmati Allah
Dugaan itu pelbagai, saya tak tahu bagaimana nasib saya
dan bagaimana ujian akan datang pada saya
Minta Allah permudahkan untuk saya.. begitu juga kesayangan saya sekelian..
Wallahu A'lam






Saya sayang cikgu saya

Assalamualaikum
sempena hari guru.. nak ucapkan selamat hari guru untuk semua guru, cikgu, ustaz, ustazah dan pensyarah
serta semua yang jadi pendidik secara formal dan tak formal..
untuk mami dan abah juga.. 
serta semua yang ada disekeliling
mengingati hari di zaman sekolah, sangat best rasanya
walaupun zaman sekolah saya tidak seperti sekarang
balik sekolah sejauh 5km berjalan kaki
sebab hari-hari tertentu orang berkaitan ada urusan lain
atau motor rosak
pernah arwah tok wan yang jemput
naik basikal tua
berlapikkan guni padi di pelantar carrier
tanpa orang sekeliling yang mengajar saya 
tak mungkin saya seperti sekarang

seusia 6 tahun saya pelajar pertama cikgu tadika saya
sampai sekarang masih berhubung
kebetulan beliau kahwin dengan anak mak teh jiran saya
saya bangga bagitahu suami itu cikgu tadika saya
Agak-agak dia bangga tak ada murid seperti saya?
setiap kali jumpa rasa nak peluk cium dan ucap terima kasih tak terhingga
kerana ajaran awalnya hingga sekarang saya kenal ABC
tapi..
saya malu
Terima kasih Cikgu Che Gayah binti Ariffin

Cikgu zaman sekolah rendah - Cikgu Mohd Nasis
Cikgu matematik, cikgu sukan, cikgu PJ, cikgu disiplin, pernah juga jadi cikgu seni
hoi berapa banyak jawatan lain yang saya tak paham pada zaman itu
tapi orangnya itu lah, 
berkumis, rambut ikal.. hensem
saya rasa dia sayang saya.. muahahaha
sebab lepas saya dah pergi sekolah menengah dia panggil adik saya dengan nama saya
sayang sangat la tu kan
masa saya kawen dia ada datang.. 
adik-adik kawen pun dia datang jugak
sebab mami abah rapat jugak dengan cikgu ni..

saya sayang dengan dia bukan sebab dia baik
dia cikgu yang garang
dalam saya yg 3 beradik ni, tak pernah yang tak dirotan dan tak didenda
seluruh adik beradik kena hentam (beza umur saya adik 3-5 tahun)
tapi mami abah tak pernah ambil hati dengan cikgu Nasis
diorang tetap baik walaupun anak-anak mami abah dah tak sekolah dan belajar dengan cikgu tu.
zaman tu kalau kena denda tak kan balik cerita pada mami abah
takut beb!! takut nanti kena tambah denda
masa kelas matematik, kami dibahagi ikut kumpulan dan setiap kumpulan ditetapkan markah
saya biasa duduk dalam kumpulan A yang markah setiap test kena 80-100 (kahkah!! - budjet budak bijak)
Yang tak bestnya kalau test tu ko tak capai markah yang dia aimed..
ada cara nak tebus berapa markah yang tak cukup tu
macam best je kan boleh main tebus-tebus macam bonus link -_-
Caranya kena buat jari mcm jemput-jemput lepas tu cikgu ketuk jari sebanyak markah yang tak cukup tu
kadangkala tukar style
ketuk siku dengan jangka lukis kayu warna oren yang cikgu guna untuk lukis kat papan hitam
memang nampak bekas kuku kat jangka lukis tu..
Hai lah cikgu
zaman adik saya yang bongsu dah takde denda macam tu
tak pasti pulak dia tukar style apa..
tapi dia tetap cikgu yang garang..
tapi #SayaSayangCikguSaya ketat-ketat walaupun dia garang
 


Kunyah

Assalamualaikum
Faiz Hannan jenis yang suka masukkan makanan yang dia suka banyak-banyak dalam mulut
kadang tu sampai tak leh nak bergerak makanan tu dalam mulut dia
selagi dalam pinggan/piring ada makanan tu mesti dia main masuk je
Bila dah tak leh nak gerak ke kunyah ke, apalagi.. muntah la
dulu dia kata muntah tu tumpah
pastu buat muka sedih
sebab makanan kesukaan tu dah tumpah/muntah
sayang la konon
Jadinya mama soh ambil satu-satu masuh mulut
pastu telunjuk mama kat mulut dia sambil mulut cakap kunyah sampai habis
Dah habis baru ambil yang lain..

Malam tadi FH suapkan mama buah anggur
Dia kalau dapat suapkan orang, diri sendiri takpayah makan pun ok je..
FH suapkan buah satu-satu tanpa henti
mama tak sempat nak kunyah betul dia dah masuk buah yang baru
suap cepat-cepat setangkai buah yang kat tangan dia
bila dah habis suap
jari telunjuk dia kat mulut mama..
sambil cakap.. unyah..unyah... abish,
unyah pai abish.. ni,.. unyah
mama bantai gelak gegar satu badan
ooo pandai ye nak nasihat org suruh kunyah sampai abis sebab makan banyak
mama makanan banyak dalam mulut sebab kamu yang suapkan tau..
Adoyai anak..
Ni ikut benda yang baik... kalau mama terbuat benda tak elok.. Huh!!
memang lagi cepat mengikutnya..