kemana jua ku berlari.. langkah kaki ku tetap sama.. menghitung hari yg ditinggalkan.. segala pahit manis di belakang..

Panjang Akal

Di suatu malam waktu magrib lepas makan malam kat luar.
abam Faiz  tercari-cari.. mama mana KFC?
adik pun dok sebut C .. C.. pastu ayah kata KFC tutup lah.. 
si anak cakap tu KFC.. tangan tuding ke kedai signboard merah KFC ...ayah bawa keta melepasi kedai sign board merah pura-pura tak nampak ..dah lepas.. 
merengek la si abang Faiz. 

beberapa saat kemudian..

mama : tu.. sana ada M.. 
abam faiz :  ayah nak pegi M.. 

dan-dan hati si anak terpujuk. sambil berharap si ayah berhenti di kedai M memenuhi permintaan

abam Faiz : Abam  nak mainan M, burger M.. abam nak aiskrim M
amboi.. kemain kan buat order list.. 
si ayah pun berhentilah kat kedai M tu, 
abam Faiz : nak tutup enjin
Ayah : tak payah lah.. ayah nok semayang bang dok dan
(kalau tutup enjin kereta.. maknanya semua orang akan keluar kereta dan pergi kedai M)
ayah terus keluar kete masuk M sorang -sorang, pastu keluar dari M bawa aiskrim dua ketol di tangan.
abam Faiz walaupun terima  aiskrim tu.. mata pandang je ke M tu.. dah kete bergerak.. 
abam Faiz :  Ayah.. nak duduk kusi M.. Ayah nak duduk kusi M
Ayah : ish ish anak ayah ni
abam Faiz :  Ayah.. nak duduk kusi M.. Ayah nak duduk kusi M
Ayah :  abang cakap je la nak makan kat M tu.. banyak betul akal nak tutup enjin lah.. nak duduk kusi M lah
lain kali ye.. ayah nak semayang magrib ni..

redho ye anak-anak tak dapat pergi makan kat M.  M is Mc Donald.. obses betul kalau nampak signboard M tu.. Mulanya dia teruja tengok signboard M besar-besar kat jalan.. orang dah kenal ABC-Z katakan.. pastu first time mama ajar masuk M beli aiskrim. pastu ada mainan sepupu dia camne di belek-belek nampak pulak tulisan M kecik kat mainan tu.. obses bertambah.. tapi part burger M tu mama belum ajar. Tapi dah ada dalam order list dia.



Tentang Abah

Alhamdulilah.. abah dah baik
Dah boleh kluar wad 14/4/2016.. dah boleh drive kereta 2 hari selepas tu.
Terima kasih ya Allah
terima kasih kepada semua yang mendoakan abah



Faiz Hannan 3tahun 3 bulan, Firas Afnan 1tahun 7bulan

Faiz Hannan.. belum pergi sekolah.. tapi alhamdulilah dah boleh mengira hingga 10. Dah kenal nombor dan ABC.. Z. Alif Ba Ta pun boleh la.. Harapan mama nak ajar dia mengenal jawi dulu tapi tak kesampaian. Sebab dia lagi suka lagu ABC dari lagu alif ba ta. Mengeja belum pandai.. baca ABC je pandai.
Masih pakai diaper.. yang ni  mama tak paham. Kenapa payah sangat dia nak bagitahu nak kencing nak berak. Kalau asyik main komputer ayah lagi la.. basah dengan berak kencing kat situ tapi mata tangan dok tekan komputer jugak. Bab tekan komputer pandai pulak dia. Haih la anak

Abang Faiz dah pandai ngelat kalau suruh buat apa-apa. mama minta tolong ambil kain lap dia cakap nak baca buku. Kadang cakap kat mama "tak payah la mama". Amboi pandai pulak kata tak payah.
Kadang nak susu masa dah baring-baring dia cakap.."mama!! milo besar satu, abang sakit pale ni" maknanya mama sila bangun buat susu coklat untuk abang, abang tak nak bangun teman mama atau suruh ayah kat luar.. abang nak tido je". Sebab mama selalu kalau dah masuk bilik dengan adik yang masih menyusu.. mesti suruh dia pergi  minta ayah buatkan susu untuk dia. Hahaha. banyak akal dia sekarang.
Abang Faiz dah lame tak menyusu dengan mama (sejak dekat umur 3 tahun kot) eh baru 3 bulan ++ je..  tapi rasa macam lama je. hehe.. dulu berebut je dengan adik. Tapi suka je meleser kat dada mama. Nangis pun cium-cium  peluk ketiak mama. Rindulah tu. Bila mama tanya abang nak nenen ke? Abang Faiz jawab "Tak nak la.. abang besar dah!" Ooo dah besar ye anak mama.

Dengan adik macam biasa la, suka luku kepala adik. cepat je tangan dia lekuk kepala adik. Adik pun tak nak kalah boleh kejar abang sambil nangis geram. Abang pulak lari sambil gelak-gelak sebab adik tak dapat dia. Kalau dapat tangkap abang memang adik gigit ke buat apa yang boleh.. cakar ke.. tapi selalu adik kalah la, sian adik.. Tapi kalau adik berebut barang dengan mama ayah pandai pulak abang cakap.. "mama/ayah.. bagi jelah kat dia".. "mama/ayah.. adik nangis tu bagi je la"
Oo kalau mama ayah pandai ye suruh bagi kat adik. Kalau dia berebut barang dengan adik dia bleh senyum-senyum tengok adik nangis.

Adik firas pandai makan ubat, tiap-tiap hari mesti nak makan ubat ( vitamin c je pun). kadang bagi dua biji soh bagi abang satu. Dua-dua masuk mulut dia. Kalau ubat demam pun tak susah bagi makan. Dia ok je. Abang Faiz pun senang nak makan ubat. Alhamdulilah,.. tak susah sampai nak kena pegang kaki tangan  picit idung bagai..
Firas Afnan cepat merajuk.. kalau mama kata "jangan.." cepat je moncong keluar.. pastu "waaa!!!" siap air mata banjir. tapi kalau cakap.. ok p minta ubat kat ayah.. uish cepat je diam dan ajak ayah ambil 'ubat' dia.
Firas kalau suka baju abang dia boleh tarik-tarik je baju yang abang pakai.. haha.. berani betul. Errr tapi sama je dua beradik. Mungkin lepas ni kena beli yang sama tapi lain saiz kot. Haih!! bantut idea mama je camnih.



Cerita abah

Assalamualaikum
Alhamdulillah.. abah dah selamat menjalani pembedahan buang darah beku di kepala (10/4/2016)
Darah beku tu mungkin berpunca dari kemalangan hujung bulan feb lepas..Syukur ya Allah.. itu je yang dapat kami sekeluarga ucapkan..

Ceritanya bermula Ahad minggu lepas 3/3/2016..  mami abah datang Penang jumpa along dan keluarga.. Masa tu abah dah mula sakit kepala. Sangka kita mungkin sebab cuaca yang panas, mungkin juga sebab berjalan jauh.Mungkin juga tekanan darah abah naik. Lepas kemalangan bulan Januari lepas.. itulah perjalanan abah yang paling jauh dan lebih kagum sebab abah memandu sendiri dengan ditemani mami. 

Balik dari Penang sakit kepala abah makin kuat, susah nak tidur sampai kena melepak kat Hospital Jitra dua hari berturut.. lepas dapat suntikan untuk darah tinggi dan direhatkan  di bahagian kecemasan abah dibenarkan balik.. sehinggalah hari Jumaat 8/4/2016 petang.. abah makin sakit, makin celaru.. tak tidur sehingga ke pagi. ajak ke hospital cakap dia tak sakit. Abah kata mami yang sakit sebab mami nangis. Mami nangis sebab ajak dia pergi hospital tak nak. Dalam pada tu abah kejap-kejap lupa cucu dia yang sedang tidur tu siapa, Lupa kenapa cucu menangis.. lupa ini anak siapa.. Mami lagi la kuat menangis tengok keadaan abah camtu. 

Lama-lama tengok mami nangis abah pun ajak pergi hospital Alor Setar.. Dia nampak mami nangis nak p hospital.. mami nangis sebab nak bawa dia pergi hospital. 
Kat hospital lepas buat CT scan.. konpem abah ada darah beku kat kepala, bukan sebab darah tinggi ke apa. Mungkin faktor dia terlupa tu yang buat CT scan. dah pagi juga baru masuk wad, tunggu untuk pembedahan kecemasan. Masa masuk wad abah makin lupa orang keliling. abah dimasukkan di wad bilik sorang sebab keadaan dia. Abah zikir kuat-kuat, meronta-ronta sampai kena ikat kat katil sebab tak bagi abah jatuh. Pastu misi nak bagi gas.. dia bantai tunduk kepala ke tangan yang kena ikat tu, lepas tu buka gas yang nak bg dia lali.. mata pulak terjegil je pandang orang. Mami kata dia lari duduk hujung tingkap, tak sanggup tengok keadaan abah macam tu. Mami kata satu wad tu boleh dengar suara abah. Mujur abah tak cakap yang bukan-bukan.. 

Masa solat subuh mami kata dia doa banyak-banyak. Dipercepatkan pembedahan abah, dipermudahkan segala urusan tak sanggup tengok abah macam tu.. meronta-ronta.. mata terjegil pandang orang, mulut zikir kuat-kuat. Macam rasukan pun ada. Mami kata macam takut je nak dok berdua dalam bilik wad tu dengan abah. Mami ajak adik teman abah dalam bilik tu..

Hari Ahad.. 10/4/2016 pukul 12 tengahri.. abah ditolak ke bilik pembedahan. Kata doktor prosedur akan ambil masa 45minit hingga 1jam sahaja. Pukul 2 petang abah dibawa keluar dan masuk semula ke wad 4b. Alhamdulilah dah selesai.. abah pun dah boleh buka mata dan bercakap. Dah boleh bagitahu mami nak kencing.

Along sampai hospital pukul 3 petang. Masuk tengok abah kat wad. Sebelum tu kena jumpa pengawal keselamatan.. tulis attendance.. hehe.. Macam lewat masuk opis gayanya sebab kena ambil nama. Masa tu abah tengah tidur. Along pegang tangan abah, along cium tangan abah, kasar.. tangan yang menyara along dan keluarga, tangan yang membesarkan Along dan adik-adik. Ada tiub untuk masukkan air kat tangan abah. Ada tiub darah kecil yang sambung kat kepala abah, untuk alirkan keluar darah lebih dan darah beku agaknya. Along snap gambar abah dengan henpon yang screen pecah lepas tu simpan henpon. Along sibuk lagi tengok-tengok sekitar dinding di hujung kepala abah. Nampak nama abah, pandang lagi kalau-kalau ada nota lain.. Yes!! ada nota "DILARANG MENGAMBIL GAMBAR  PESAKIT DI WAD".
Errrmmm tapi saya dah tersnap.. Halal je lah. Jadinya hajat nak share gambar abah kat sini Along batalkan bagi menghormati pihak-pihak berkaitan. Along simpan untuk kenangan keluarga kita je. 

Sedap-sedap pegang tangan abah dan tenung muka abah, abah buka mata.. terus terjegil mata abah. Terkejut den!! Abah terus tanya.. sapa? sapa? sambil pandang muka Along. Alamak!! abah tak kenal anak dia lah.. mentang -mentang along dok jauh dari abah. Tak ingat kat along. Lepas tu adik bagitau abah ni.. Ita.. Ita anak abah dok kolumpo. baru abah "OOOoo.. balik? balik buat apa?? Along jawab balik sebab cuti lah.. abah "oooo" lagi. Pastu adik tepuk-tepuk abah soh abah sambung tido. Tapi abah kata nak makan. Lapar. kebetulan ada kuih untuk minum petang. Abah makan kuih guna sudu. Tampak kekok abah terkuis-kuis  kuih tu.. tapi dalam terkial dan terkuis tu abah berjaya potong kuih dan suap ke mulut. Sambil mata melilau pandang keliling. Pandang misi-misi kat kaunter pastu komen, "kecik-kecik misi ni, awat misi kecik sangat" Along, adik dan mami keras perut tahan gelak bila abah cakap camtu.. kebetulan ada misi yang lalu disitu, misi sedang ngandung dan agak berisi tanya awat kami dok gelak sangat sambil tahan.. adik bgtau abah kata misi kecik. Misi tu tunjuk dirinya sambil kata "ni kecik?" kami sambung gelak sampai kluar air mata. Abah komplen kenapa orang ramai, kenapa orang tido katil sana. Kenapa itu kenapa ni.. sel-sel otak sedang berhubung agaknya selepas pembedahan. Along Adik dan mami layan je la.. waktu acik datang abah kata acik tu along. tak apalah abah.. acik along adik sama ja. Kami anak abah.

Petang tu waktu melawat kat hospital ramai yang datang melawat abah. Adik beradik abah kecuali pakcik. Abah ajak abang dia duduk sekatil sedangkn orang yang datang tu pun berkerusi roda. Abah sembang macam orang sihat walaupun topik dia melencong dan kadang-kadang sambung cerita yang entah berapa tahun dulu. Memori abah belum ok lagi. Tapi syukur sangat dengan perkembangan abah tu.Dalam usia 58 tahun.. kadar pemulihan abah sangat cepat pada pandangan along.

Esoknya waktu melawat tengahari Along melawat abah lagi.. Abah dah ok sangat-sangat. Cakap pun dah tak melencong dah. Adik firas tido, abah soh letak adik firas kat katil abah. Lepas tu tanya mami.. nak makan tak? abah cakap nanti p makan dengan depa (along, anak-anak dan suami). Leganya hati.. syukur ya Allah.

#darahbekudikepala
#syukuryaAllah





kenangan lalu dan baru

assalamualaikum
sejak dua menjak ni.. ada ahli baru kt group whatapp sekolah
meriah.. macam-macam cerita, ahli baru biasanya terlebih ramah sebab tetiba jumpa kawan lama
macam-macam nak tau fasal kawan-kawan lama..
yg mana ahli lama dah tanya bab bab perkenalan
ada yang belum dikurniakan anak.. yang tu memang bab sensitip & boleh sentap kalau ditanya
ada yang kembali single.. ada yang tambah cawangan
hahah!! mana tau kan, zaman tingkatan 5 dulu boleh ke sangka..
orang ni kawen lebih satu, orang ni huduh takde orang nak kawen dengan dia, 
orang ni cantik/ kacak mesti kawin awal, orang ni playboy playgirl nanti rumahtangga tak aman
hakikatnya bila melepasi zaman sekolah jarang si dia masih seperti dulu..
ada yang masih sama, tapi majoritinya TIDAK, namun kasih sayang kawan-kawan dulu tetap terasa
saya sayang mereka.. mewarnai zaman sekolah saya

tapi antara mereka.. seorang tu pesakit kanser
dulu saya pernah jumpa/melawat dia selepas operation buang tulang peha..rasanya 15 tahun lepas, sebab tulang tu terlebih panjang.. dibuang dan diganti besi.. itu cerita mulanya.. hingga sekarang kanser dah menyerang. Saya hanya mampu doakan yang terbaik buat dia
semoga dia terus tabah menghadapi hari-harinya bersama keluarga tersayang

dia antara bff saya di zaman sekolah
zaman belajar saya biasanya dalam kelas 1/3 @ 1/4 je kaum hawa
sampai cikgu saya kata
kalau kiamat.. kelas ni yang paling last kena sebab pompuan sikit sangat
tetiba saya rindu zaman itu..
 

LRT - pertama kali

Assalamualaikum
Ahad lepas.. 13March 2016, pertama kali Abang Long Faiz Hannan dan Abang Ngah Firas Afnan (Gelaran ni Tok Sarah yang bagi, cucu redha je) naik LRT. 
Muka teruja kedua-duanya. Tapi FA susah nak lepas.. sebab tahap curios dia payah nak handle. Asyik la nak ke tepi landasan nak belek benda dalam tu. Pulak tu kalau dia teruja.. mama panggil pun pandang sekelip mata je.. kelip mata ke dua dah pandang ke lain. Lagipun ayah tak ikut. Ayah bawa kereta dari stesyen ke stesyen je.. Hantar kat Gombak ambil kat Taman Melati

Action - Nerves tau nak naik ketapi ni..

Naik dari stesyen Gombak ke stesyen Taman Melati. Tak sempat panas bontot dah kena turun. 
Cukuplah setakat merasa.. sebelum ni asyik tengok je keretapi laju tu dari dalam kereta. Akhirnya dapat bawa anak-anak naik.. hihihi. Mama pun dah lama tak naik.

Bila dah turun, masuk je dalam kereta, FH masih tersenyum meleret. Ayah tanya best tak.. dia jawab "best" sambil angkat ibu jari. Suka sangat la tu.. Tapi masa mula-mula keretapi bergerak kecut juga dua beradik tu..

      
omak eh! Laju ni.. FH for first time

tengok.. muka cuak. Sempat la mama snap gambar sambil sebelah tangan pegang adik. 
Nanti kita naik lagi ye.. pastu kalau adik lebih behave kita naik lebih jauh

Minggu ni juga first time bawa anak-anak mama pergi solat jemaah kat masjid. Alhamdulilah boleh juga mama jemaah sama-sama. Selalu gilir-gilir jaga anak sementara sorang lagi solat. Biasanya mama la yang tak ikut jemaah. 
Walaupun abang dan adik berlarian secara senyap, lompat-lompat dalam silent mood
dengar je imam bagi salah terus terpa muka mama panggil-pangil mama dengan suara kuat. Eh!! tetiba lepas imam bagi salam tukar  dari silent ke sound on eh?
Terima kasih Allah, terima kasih anak-anak mama
Mama harap boleh jadikan weekly event kita semua jemaah kat masjid. Lepas tu boleh kerapkan lagi..



Jalan-jalan Penang

Assalamualikum
Ambil mood cuti sekolah March ni. Walaupun belum ada anak sekolah.. aura tu tetap terasa. Sebabnya boleh pergi kerja dan balik kerja dalamkeadaan yang kurang kesesakan jalan raya.

Awal March .. (maksudnya sebelum cuti sekolah la kejadian ni..) ikut ayah FH & FA pergi Penang..
dah beberapa kali ikut ayah meeting ni.. tapi kali ni misi emaknya nak naik Bukit Bendera. Malu nak habaq sebenaqnya.. muahaha..
Chek ni orang Kedah dok ulang p Penang sejak dulu tak tau la berapa kali dah tapi tak penah sampai pun Bukit Bendera nun. Mujur la suami sudi nak bawakan.

Pakej ikut ayah FA & FH ni 3 hari 2 Malam.
yang bestnya bila ke Times Square Penang.. banyak figura dalam TV & wayang.. tapi si kecik FA takut tengok makluk-makluk pelik tu. Si abang FH je dah boleh layan.. adik asyik la nak lari menjauh sebab takut tetiba jumpa Incredible Hulk itam, tetiba ada pulak anak Syaiton Merah Bertanduk tumpul, bear besar melampau dari emaknye..

Mama je terkagum lebih.. dan yang terpenting masuk mall ni free. Bayar parking kereta je. Pastu jalan-jalan kat dalam mall ni sambil shoping sambil berhibur.. gitu.. Fefeling pergi theme park yang kena bayor mahal tu. 
Kat tepi jalan besar dah boleh nampak robot cerita transformer dua ketul.. si Bumble Bee dan Optimus. Nampak je benda ni abang long FH dah bising nak main. Kitaorang masuk parking yang depan, sebab datang pagi.. banyak parking kosong. Bangunan mall yang ada benda-benda ni kat blok yang belakang. Blok yang depan tu pun cantik decoration dia..

Ni besi kuning hitam ni.. ada kat tepi jalan besar nak masuk Time Square Penang

 Kat sini juga ada wax muzium. Yang ni kena bayar.. tak pasti pula kadar bayaran, sebab tak masuk. Ambil gambar je kat entrance wax muzium ni. Muzium tu kat tingkat 3 ke 4 kot. Hiasan kat tingkat paling tinggi paling cantik dan ohsem. Boleh feling macam pergi korea pada musim bunga juga..
Boleh feling macam pergi taman doraemon.. best!! ohsem!!
Sebelah kiri muzium Mr. Bean.. Sebelah kanan ada Jack Sparrow dalam sampan yang mana watak-watak tu dibuat dari lilin  a.k.a wax. 

Ni sebelah tepi wax muzium penang - adik takut je, abang tengok pelik
 


Dah masuk mall- ada lukisan 3D-

 Lukisan 3D banyak jenis.. makin lama makin ramai orang.. tapi free. Mak suka, boleh repeat. Lukisan ni ada di ground floor dalam mall. Acah la naik beca, nak naik beca betul takut tak mampu nak bayar. Sebab ada jumpa package RM125 per trip. Huish!! dah boleh lepas minyak kereta KL- Penang dah. Lagipun ayah FH & FA cakap kesian orang kayuh beca tu.. sebab kita ni berat melampau. :p

London here i come *tipu*


Adik.. best tak kita lepak kt Korea @Time Square, Penang


Kami geng decepticon!! atuk optimus baik
 
Ghost Rider jangan marah naa.. pinjam motor sat @Time Square Penang

tengok tu.. kat belakang tu ada setan merah.. adik Firas takut sangat. Berlari dia ikut jalan tu. 
Banyak lagi yang menarik.. tapi report mama sampai sini je. Time Square ni terletak kat bandar Georgetown.. pusing je la nak cari nasi kandar beratur ke nasi kandar kapitan ke nanti jumpa otobot dua ketul tu.. kat situ la tempat dia. Tak jauh dari KOMTAR
Waze je la kalau nak senang.. Penang kecik je kot. Pusing-pusing sampai balik kat tempat tu

Ibu bapa yang rasa gundah gulana tak dapat bawa anak kat tempat bercuti best, boleh pilih Penang sebagai destinasi. Ala-ala Kidzania pun ada kat Penang. kat mall yang sebelah KOMTAR bayar RM12 je. Mak lupa pulak apa nama Mall tu.. Perangin Mall kot

Till then.. babai