kemana jua ku berlari.. langkah kaki ku tetap sama.. menghitung hari yg ditinggalkan.. segala pahit manis di belakang..

Mari belajar bahasa bayi

Selama ni saya tak tau yang bayi ada bahasa tersendiri.. huhu
Yang kagumnya lepas baca semua tentang bahasa bayi, rupanya semua bayi di dunia ni mempunyai bahasa yang sama. Tak kira ibu bapa dia bangsa apa pun. Universal language tau..
Patutlah ada video yang bayi cakap bahasa bayi.. pastu derang happy je.. gelak-gelak.
Ada betulnya kot tentang tu..
Yang tu kena tanya dengan lebih lanjut dengan Priscillia Duncan

Sapa Priscillia Duncan ni?
Dia nih orang yang menemui bahasa bayi. nak tau lebih lanjut boleh google sini
Lepas tengok dan baca bahasa bayi nih.. memang banyak membantu  new mommy macam saya
Sebab baby nih.. taunya menangis je,
Kalau kita teliti starting dia nangis menunjukkan apa yang baby nak.

So sekarang saya dah tau kalau FH nak tido, nak makan/lapar (FH belum makan la.. ), atau discomfort dan nak 'burp'.Easy to mommy & easy to him.. :D

Bila dah tau nih.. takdelah anak terdera & perasaan maknye pun tak cedera. heheheh..
Contohnya lepas bagi anak minum dah banyak-banyak, tapi si kecik ni dok lah ek ek lagi tak habis-habis.
Mommy yang tak tau ingat dia still tak cukup susu, pastu sumbat susu lagi. 
Tapi sebenarnya si kecik bagitau dia nak 'burp'. Sudahnya bayi akan tersedak atau pun muntah susu lepas tu sebab dah banyak sangat dia minum.
Kesian kan..

Paling best & selalu dengar FH mase nak tido & nak susu..
walaupun nangis tapi sebab faham apa yang FH nak.. mama rasa cute sangat cara FH sampaikan tu

Nih adalah penemuan Priscillia Duncan for 'Duncan Language' atau bahasa bayi.
  • Neh=”I’m hungry”
  • Owh=”I’m sleepy”
  • Heh=”I’m experiencing discomfort”
  • Eair=”I have lower gas”
  • Eh=”I need to burp”

boleh google kat You Tube jugak.. if nk tengok camne baby tu sebut perkataan tu.. so cute




Last but not least...





My FH.. 


 
Photo



Photo 



Photo 



2 comments:

  1. omo, FH so cute!!!

    senyum, then stop sekejap, lepas tu senyum balik. olololooo aunty dah cair kat sini tau, FH! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali agah sekali senyum la aunty.. :D

      Delete